Fúrt kutak típusai

Az a tény, milyen kutat fúrassunk magunknak, attól függ, mire tervezzük felhasználni a vizet. Gyakorlatilag két lehetőség között választhatunk, ezek a talajvízkutak és a rétegvízkutak.

Talajvízkutak

A talajban az 5 és 20 méter közötti mélységben található az első vízadó réteg, vagyis a talajvíz. Esetenként ez 50 méteres mélységben is lehet, a talaj szerkezetétől függően. Magyarországon nem ritka az a terület sem, ahol egyáltalán nem találunk talajvizet, itt már rétegvízkutat lehet készíteni, lásd lennebb. A talajvíz helyenként lehet akár kifogástalan minőségű is, de azzal kell számolni, hogy általában szennyezett, az adott hely környezeti hatásaitól függően. A talajvízkút költségei – beleértve az engedélyeztetési eljárást is – sokkal alacsonyabbak a rétegvízkútnál. A lakossági igények kiszolgálásra talajvízkutak építését a költségek illetve a minőség figyelembe vételéve tudjuk elvégezni.

Ez egyebek között használható lesz házi vízellátásra (WC, zuhanyzó), öntözésre és fürdőmedence feltöltésére is.

Rétegvízkutak

A vízzáró réteg alatt, eléggé változatos mélységekben elhelyezkedő vízadó közeg a rétegvíz. Mivel ezek védett rétegek, óvni kell a szennyeződésektől. A talajvízkúttal ellentétben, egy rétegvízkút megépítésére már jóval nagyobb figyelmet kell szentelni. Ennek következménye, hogy a kivitelezés költségesebb lesz, de az engedélyeztetése is kissé nehézkesebb. Ezen rétegből kinyert víz már ipari célokra is megfelel. Cégünknek a rétegvízkutak fúrása is tevékenységei közé tartozik, amit megfelelő minőségben minden szükséges felszerelés birtokában tudunk elvégezni.

 

Elérhetőségem

Telefon

06-70-426-9650

Budapest 60km-es körzetében vállalunk kútfúrást.

Távolabbi településeken csak több kút megrendelése esetén.